Vi bruker informasjonskaplser for å personliggjøre innhold og analysere trafikk på vår nettside. Velg om du ønsker informasjonskapsler i bruk på vår nettside.

Vår ambassadør

Odd Granheim

I sommer besteg Odd Granheim Prekestolen på imponerende vis sammen med sin kone.  Han elsker å gå trappene opp til toppen av skiflyvningsbakken i Vikersund og har halvert tidsbruken fra 20 til 10 minutter. Dette var så fjernt fra hans tanker som overhodet mulig, da han for noen år siden trivdes aller best hjemme på terrassen med en flaske cola – eller 10.


Odd begynte å bli lei alt maset fra leger om faretruende kolesterolverdier og skyhøyt blodtrykk. I tillegg var isjas- og prolapsrelaterte ryggsmerter for lengst blitt en del av hverdagen, noe som gjorde ham sengeliggende i lange perioder. Men det var allikevel først da diabetesdiagnosen tikket inn, et kjent fenomen blant de med diagnosen syklig overvekt, at han skjønte alvoret. Derfra var alt overraskende enkelt, i følge den humørfylte og målrettede bussjåføren fra Flisa.


Bussjåfør er et lite aktivt yrke med mye stillesitting. Dette kombinert med dårlige spisevaner og daglig inntak av inntil 10 liter cola, førte til at badevekten til Odd til slutt nådde hele 149,9 kilo. I det han går inn i sitt femte og siste behandlingsår, er han en aktiv turgåer med utallige toppturer på merittlisten og en matchvekt på pluss, minus 98 kilo. Dette mener han bestemt at ikke hadde gått uten behandlingsopplegget og teamet hos Viker Helse.


Odd retter også en stor takk til en, litt tilfeldig, vikarlege hjemme på Flisa, som tok tak i vektproblematikken på en direkte og konstruktiv måte. Resultatet ble kostholdskurs på overvektsklinikken på Kongsvinger sykehus. – Jeg var veldig motivert da jeg møtte opp på kurset, men jeg skjønte raskt at jeg hadde havnet på feil sted. Dette var et kurs beregnet på de som skulle gjennomgå overvektskirurgi, noe som var fullstendig uaktuelt for min del. Jeg fikk heldigvis fullføre kostholdskurset og ble i samtaler introdusert for alternative behandlingsmåter og -steder - deriblant Viker Helse på Helgelandsmoen. Umiddelbart skjønte jeg at det var den rette løsningen for meg, sier Odd. 


«Jeg har litt lett for å være litt svær i kjeften, noe som ikke faller i like god jord hos alle - men det har hjulpet meg på veien. Når du er svær i kjeften, så må du i all fall sørge for å gjennomføre selv», - Odd Granheim.


Møte med Viker Helse og det tverrfaglige teamet på Helgelandsmoen ble på mange måter et livsendrende møte for Odd. Overraskende fort oppdaget han gleden og gevinsten ved både fysisk aktivitet og et sunt, regelmessig kosthold. – Vi ble daglig introdusert for variert fysisk aktivitet - det meste fullstendig nytt for meg. Jeg landet fort på at gåturer var min greie. Det samme kan jeg ikke si om yoga, forteller Odd, etterfulgt med en rungende latter. - På det meste lå jeg på rundt 55.000 skritt per måned, gjerne med ankelvekter og vektvester. Det er klart at slikt gir resultater!


Gleden av lange gå-turer har forblitt en del av Odds hverdag. Anskaffelse av hund har bidratt til å øke motivasjonen ytterligere. Late sommerdager på terrassen med en iskald cola i hånden, er et tilbakelagt kapittel. Nå er det aktive Norgesferier sammen kona som gjelder - gjerne med ilagte toppturer.

- Rutinene med riktig kosthold og gode gå-vaner har satt seg. Noen utskeielser blir det selvsagt, men sukkerholdige drikker, fløtesauser og pasta rører jeg aldri. Selv om vekten kan variere noe i perioder, så er den nokså stabil. Jeg kan ikke skjønne at dette er samme mannen, sier kona mi når vi tar frem før og nå-bilder, forteller Odd.


Oppturene har stått i kø siden Odd takket ja til behandlingsplass hos Avanova på Helgelandsmoen for snart fem år siden. Helsegevinst og god fysisk form har resultert i økt livskvalitet. – God fysisk form er nok det resultatet jeg verdsetter aller høyest. Så må jeg jo innrømme at det er nokså deilig å slippe alt maset fra legestanden om stadig nye prøver og undersøkelser. Det å slippe å ha restriksjoner i førerkortet, bli kvitt diabetesdiagnosen og være medisinfri føles selvsagt også utrolig bra. Det eneste jeg putter i meg nå, er D-vitaminer, forteller Odd, og bekrefter at livsstilsendringen er blitt varig, og at vekten har stabilisert seg på et svært tilfredsstillende nivå.


Om kort tid vender Odd tilbake til Helgelandsmoen for sin aller siste oppfølgingsuke. At han skal klare å opprettholde sin nye livsstil, er han ikke et øyeblikk i tvil om. Nå er det ingen vei tilbake. Uten behandling hadde det imidlertid ikke vært mulig, mener han bestemt. Det samme gjelder når det kommer til et bredt nettverk av gode støttespillere.


 – Familie og gode venner har heiet på meg hele veien. I tillegg er vi blitt en fin, liten gjeng fra kullet mitt på Helgelandsmoen som holder kontakten. Det er jo noe helt eget ved det å kunne snakke med andre som selv har kjent dette på kroppen. For meg har det å kunne motivere andre også vært gull verdt, selv om jeg vet at jeg tidvis kan være litt vel svær i kjeften, avslutter Odd, mens kommer med et aldri så lite hjertesukk: – Det er veldig mange der ute som er i samme situasjon som jeg var i. Mitt håp er at flere skal få den samme hjelp og mulighet som det jeg har fått gjennom Avanova Rehabilitering Ringerike. Det avhenger helt av at fastleger tar dette på alvor og blir flinkere til å henvise pasienter til nettopp slike behandlingssteder.